Sebuah pengorbanan dan keikhlasan

Shahirah menunggu seperti biasa. Lazimnya dia akan bertemu dengan Hazlan tepat jam 12 malam dalam irc (chatting). Itulah kawan baiknya sejak dia mengenali dunia chatting di irc. Pada mulanya dia memang kurang mempercayai pengunjung pengunjung IRC kerana mereka boleh menyamar bila bila masa tetapi Hazlan lain pula. Dia memang jujur dan berterus terang dalam banyak hal. Lagipun, mereka belum pernah bertemu cuma kerap bercakap melalui telefon sekiranya tidak berpeluang bertemu di IRC. Namun, malam ini berbeza, Hazlan tidak muncul. Dia sering menggunakan nama 'hensemboy' manakala Shahirah pula menggunakan nama 'nurheart'. Namun, malam ini nama tersebut tidak muncul. Shahirah kecewa kerana Hazlan mungkir janji mahu bertemu dengannya di IRC. Shahirah meninggalkan kafe siber itu dengan hati yang sedih. Selang beberapa malam, Shahirah kembali mengunjungi IRC. Hajat utamanya ialah mahu mencari Hazlan kerana sudah beberapa hari Hazlan tidak pernah menghubunginya jauh sekali memohon maaf kerana gagal memenuhi janjinya beberapa malam lepas. Hampir sejam Shahirah berbual dengan rakan-rakannya yang lain, pada mereka juga Shahirah bertanya mengenai Hazlan namun mereka mengatakan sudah lama Hazlan tidak masuk IRC. Apabila hampir jam 12.30 tengah malam, nama samaran 'hensemboy' muncul. Shahirah tanpa membuang masa terus menegur Hazlan. Nurheart : Lan ... Hensemboy : Ira ... maaf saya tak dapat masuk malam itu. Nurheart : Awak ke mana? Kenapa tak call saya? Hensemboy : Maaf ... saya tak sempat menghubungi awak. Maaf ... Nurheart : Tak kisahlah. Awak sihat? Pertanyaan Shahirah tergantung di situ. Hazlan tidak menjawab pertanyaannya dan tiba tiba senyap. Shahirah menungqu dengan sabar namun tetap Hazlan tidak menjawab pertanyaan dan panggilan Shahirah. Dengan rasa sedih Shahirah meninggalkan IRC dan pulang dengan perasaan hampa. "Kenapa dengan kau ni, Ira?" tanya Samirah, kawan baiknya sewaktu Shahirah melangkah lemah ke biliknya malam itu. "Aku tak faham betul. Kenapa Hazlan dingin dengan aku? Apa yang telah aku lakukan terhadap dia? "Jangan percaya sangat dengan pengunjung IRC tu. Mereka boleh menyamar bila bila masa saja. Aku dah kata jangan terlalu rapat nanti kau kecewa,"kata Samirah. "Aku berbual dengan dia malam ini tapi dia tiba tiba hilang. Aku risaulah dengan dia, Sam," katanya sambil memegang tangan Samirah. Samirah mendiamkan diri seketika. Sejurus itu dia menyarankan agar Shahirah menelefon rumah Hazlan. Itu mungkin boleh melegakan perasaannya yang gundah kerana sikap pelik Hazlan. Shahirah bersetuju dengan pendapat Samirah. Dia akan menghubungi Hazlan esok selepas dia pulang dari kelas malam. Pada malam esok selepas tamat kelas malamnya, Shahirah telah singgah ke Kafe siber. Hajat hatinya mahu berbual dengan Hazlan sekiranya dia masuk IRC malam ini. Sekurang kurangnya dia dapat bertemu dengan Hazlan sebelum dia menghubungi rumahnya malam ini. Hajat Shahirah tercapai apabila Hazlan masuk IRC. Shahirah tersenyum gembira apabila Hazlan telah menegurnya. Hensemboy : Ira ... awak marah saya ke? Nurheart : Siapalah saya mahu marah awak, Lan. Kenapa awak macam mahu tidak mahu berbual dengan saya? hensemboy : Saya bukan lagi seperti dulu, Ira. Tapi, perasaan saya masih sama terhadap awak. Saya sedih nanti kita tidak dapat berbual lagi seperti dulu. Nurheart : Kenapa? Hensemboy : Saya kemalangan malam yang saya berjanji masuk IRC mahu bertemu dengan awak, ingat? Nurheart : Awak teruk ke? Hensemboy : Saya cedera parah. Teruk sangat sampai .... saya hilang darah yang banyak ... saya tercampak di dalam semak dan saya cuba cari jalan keluar. Dengan rasa sakit yang amat sangat, saya tertinggal di tepi semak batu 6. Nurheart : Siapa yang membantu awak? Sekarang awak di mana? Hensemboy : Tidak ada siapa. Saya masih di sini ... menanti orang membantu saya. Nurheart : Maksud awak? Hensemboy : Saya sudah meninggal dunia, Ira. Tolonglah cari mayat saya. Sempurnakan saya, Ira. Tolonglah. Shahirah tersentak dan lantas meninggalkan komputernya dengan rasa takut yang amat sangat. Dia berlari menuju ke pondok telefon berdekatan dan menghubungi rumah Hazlan. Memang Hazlan seorang yang suka bergurau tetapi gurauannya malam ini memang menyeramkan Terdengar deringan telefon dan satu suara wanita menjawabnya. Apabila ditanya, dia merupakan kakak Hazlan. Setelah memperkenalkan dirinya, dengan lembut Shahirah bertanya mengenai Haz1an. Tiba tiba suara wanita itu menangis. Katanya, sudah empat hari Hazlan tidak pulang ke rumah. Laporan polis sudah dibuat namun masih belum ditemui. Dengan suara yang bergetar, Shahirah berkata kepada kakak Hazlan sdpaya mencari Hazlan di dalam semak Batu 6. Tanpa menunggu lama, Shahirah terus meletak gagang. Airmatanya mencurah curah bercampur sedih dan takut. Keesokan harinya, kisah Hazlan muncul di muka depan akhbar. Mayat seorang siswa berumur 25 tahun ditemui di dalam semak kawasan Batu 6 dalam keadaan cedera parah dan mulai busuk. Motor yang ditunggangnya tercampak ke dalam gaung. Kemalangan itu ditafsir sebagai langgar lari. Shahirah melipat akhbar tersebut. Dia berjanji tidak akan mengunjungi IRC lagi. Dalam diam dia mengakui Hazlan memang menyayanginya kerana dalam keadaan begitu dia masih cuba mahu berbual dengannya walaupun dengan memberitahu berita yang sedih bahawa dia sudah tiada lagi

The Tallest Building in the World


Assalammualaikum semua .. Salam Ahad ..buat apa je hari ni ? takan tido je ?heee ...
tak kisah la memana pun korang nak pegi , jaga diri baik baik eh ^__^


okay , entri hari ni yeyn nak share pasal THE TALLEST BUILDING IN THE WORLD .. ehem ehem ..budak senibina kan ..hahaha .. sesaja la search tadi pasal SKYSCRAPER sebab tengah layan lagu skyscraper singing by demi lovato .. pastu pastu nak share nak korang sebab macam menarik je ..




BURJ KHALIFA, DUBAI


WARSAW RADIO MAST


CN TOWER


TAIPEI 101


PERTONAS TWIN TOWER


EMPIRE STATE BUILDING


EIFFEL TOWER


GREAT PYRAMID


tak banyak gambar2 yang yeyn share dengan korang ...hee .. haa terima kasih la kepada Google Image , dan youtube yang sudi membantu yeyn menjayakan entri ni ..hehee

Kisah Cinta .. Cinta memang indah



Penah dengar lagu ni ? tak penah rugi la..dengar lerr best oo ..

CINTA MUKA BUKU .. jangan salah faham bukan pasal lagu ni yeyn nak cerita kat korang .. ni pasal orang yang bercinta di facebook / muka buku .. siap buat Jejaka A is relationship with Gadis B tak pun Gadis C is relationship with Jejaka D ..macam tu la lebih kurang ..hehe.. show whole world hampa couple ... tudiaa bukan nak buat buat cerita ni kenyataan la.. kat wall diorang mesti penuh " I LOVE YOU" , " I MISS YOU " .. post bebanyak kali lak tu .. * okay fine yeyn jealous ..haha * pendek kata ..diorang bercinta bagai nak rak , tengok profile picture perghh siap peluk peluk , kissing bagai .. kalau kat gambar banyak2 tu mana je ada si jejaka or si gadis pasti bertempek gak muka si gadis or si jejaka .. huh ! pastu orang like , comment bebanyakk.. antara commentnya ada " sweetnyeee korang " , " cepat2 la hampa kawen aku lapaq nasik minyak nih " , " awww sweet la both of u " , "comelnya gf kau " tak pun  " handsome giler pakwe ko " dan sebagainya..

fuhhhh ..hehe .. eh tayoh nak bercinta sangat la... bukan ape , bukan yeyn nak jealous sangat pun .. okay yeyn mengaku yeyn tengah bercinta dengan staedtler 4B ..hehehe .. apa yang yeyn tengok , bercinta bagai nak rak , rak tinggi2 ..dah tu Jejaka / Gadis is no longer in relationship " single " ..err macam mana la tu ? korang dah peluk2 bagai , dah spend masa ,DUIT banyak2 at last tak kemana pun haa.. sungguh buang masa ..

so pesanan ikhlas yeyn , yang masih dikerusi meja sekolah tu belajar belajar la bersungguh sungguh .. tak kisah la sekolah ke kolej ke , tapi kalau dah kat universiti tu lain cerita .heee

bercintalah dengan Allah swt , sesungguhnya cinta kita padaNya kekal abadi ^__^


notasaya::  yang pertama yeyn mintak maaf kalau ada yang terasa ..yeyn tada niat nak jatuhkan maruah sesiapa , tapi tak ke anda terfikir cara korang tu lagi la memalukan .. lagi satu ustaz ustazah penah kata kalau kita ada orang yang kita sayang tak kisah la boyfriend , girlfriend , suami , isteri , family ke sape2 la..jangan la kita sesekali letak gambar diorang kat tempat tempat umum macam kat laman laman sosial terutamanya sebab sesiapa je yang tengok gambar tersebut diorang pasti bersertakan doa .. contahnya macam " laki dia segak , bini biasa2 ja..hah tak lama dah depa esok lusa cerai la tu " okay itu contoh .. kitakan tahu setiap percakapan umpana satu doa ..kalau kita nak yang terbaik untuk diri kita , pandai2 la kita jaga sendiri  .. jadi renung2 dan selamat beramal .. Assalammualaikum ^__^

Cukai sana sini ..

Assalammualaikum korangg .. sihat tak ? jemput la makan biskut jacob cicah air suam ..sedapp ..hehe ..yeyn tak sihat ..batuk, selsema ..tak boleh nak minum air sejuk tengah2 panas ni .. haa bila cakap pasal panas ni teringat something ..isu yang tengah HOT sekarang ni . jeng jeng jeng.. turut dirasai oleh yeyn sendiri ...hahaha
isu reload prepaid ..

Pembelian tambah nilai prabayar dan permulaan prabayar/pek SIM bagi semua syarikat telekomunikasi akan dikenakan 
cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus, berkuat kuasa 15 SEPT.



http://www.mummynemo.com/2011/09/pembelian-tambah-nilai-prabayar-dan-permulaan-prabayarpek-sim-akan-dikenakan-cukai-perkhidmatan-sebanyak-enam-peratus-berkuat-kuasa-15-sept/




nak top up sekarang pun punya la merangkak menangis , dah tu ade yang sanggup ikat perut sebab girlfriend / boyfriend punya pasal -.-"
kenapalah diorang kenakan tax hah ? yeyn tak faham la ade sape2 boleh tolong explain dak ?



lepas ni yeyn mesti letak handphone merata rata ..hahaha.. yeyn rasa macam nak guna surat menyurat la lepas ni.. sape nak surat menyurat dengan yeyn tak ? hehe

What is ECZEMA ??


Selamat petang ..SELAMAT HARI RAYAAAAAA !!!! yeyn tada entri untuk raya :'( sebab tak sempat ..busy assignment ..buat assignment macam orang gila macam tada life ..hee hari ni sabtu , sapa kata yeyn tada assignment ade je haa tapi kejap lagi la buat..hehe :D :D

tiba tiba terfikir nak share dengan korang pasal ECZEMA .. korang tahu ? kalau tak menahu sila baca kat bawah .. sorry la eh kita speaking omputih la petang ni ... hehehe ..yeyn boleh terang sikit2 je la, eczema ni sejenis penyakit kulit , kulit jadi gatal2 , alahan pada makanan ke ..haa lebih kurang cam gitu la .. yeyn pun ada eczema tapi alhamdulillah tak teruk macam bawah ni SEBABNYA yeyn pandai pantang , pandai jaga permakanan .. haa .. tapi kalau sekali yeyn langgar pantang..Ya Allah , seksanya Allah je tahu .. mahu menangis 7petang 7 malam 7minit 7saat... ubatnya krim je la..ubat makan tade.. eczema ni memang tada ubat..setengah kata keturunan ..memang pun la..kalau si ibu ada asma , anak pun turut ada asma tak pun eczema ni...

haa pokcik pokcik , mokcik mokcik , kakak kakak , abe abe , adek adek jum la baca bawah ni ..

The meaning of the word “eczema” can cause confusion. Many people use this word to refer to a common skin condition called atopic dermatitis. When this is the meaning, the words “eczema/atopic dermatitis” may be used.

The word “eczema” also has a more general meaning. Eczema can mean a family of skin conditions that causes the skin to become swollen, irritated, and itchy.

Many skin conditions are considered a type of eczema. Atopic dermatitis is one type. Other types include hand dermatitis, nummular dermatitis, and seborrheic dermatitis. Dandruff is a mild type of seborrheic dermatitis. Diaper rash and the rash that many people get after coming into contact with poison ivy are other types of eczema.
What Eczema Looks Like
Jewelry can irritate the skin
Girl with atopic dermatitis
Jewelry can irritate the skin, causing the skin to become red and irritated. This woman developed a type of eczema called allergic contact dermatitis.
This 7-year-old girl has atopic dermatitis, a common type of eczema that usually begins by age 5.
Nummular eczema causes coin-shaped marks
Nummular dermatitis is a type of eczema that causes coin-shaped lesions on the skin.
What Causes Eczema?
What causes some types of eczema is clear-cut. One type of eczema, irritant contact dermatitis, develops after frequent exposure to a mild irritant such as a detergent or brief exposure to a strong irritant such as battery acid. Another type, allergic contact dermatitis develops when an allergen (substance to which a person is allergic) touches the skin. Common allergens include poison ivy and nickel. A nickel allergy is actually one of the most common causes of allergic contact dermatitis. Many everyday objects contain nickel, including coins, buttons, jewelry, and eyeglass frames.

The exact cause of other types of eczema is not fully understood. Researchers believe that atopic dermatitis develops when many factors combine. These factors include inheriting certain genes, having an overactive immune system, and having something that dermatologists call a “barrier defect.” A barrier defect is a term that means “gaps in the skin.” These gaps allow the skin to lose water too quickly. The gaps also allow germs and other things too small to see with the naked eye to enter the body.

Seborrheic dermatitis is another type of eczema that seems to develop when a number of factors interact. These factors include the person’s genes, yeast that live on human skin, stress, climate, and overall general health. Research shows that seborrheic dermatitis tends to be severe in people who have the human immunodeficiency virus (HIV). This indicates that the person’s immune system plays a role.
How do Dermatologists Diagnose Eczema?
If your dermatologist suspects any type of eczema, the doctor will take a complete medical history, ask about your (or your child’s) symptoms, and examine your (or your child’s) skin. This provides enough information to accurately diagnose many types of eczema.

If there are telltale signs that this is an allergic reaction, your dermatologist may order a test called the “patch test.” Patch testing can help identify everyday substances to which a person is allergic.

Sometimes eczema can be easy to diagnose, but a challenge to treat. Teaming up with a dermatologist can help.

Info taken from : http://www.skincarephysicians.com/eczemanet/whatis.html