it almost 3 years




Superstar

 hai kalian semua .. korang senyum ta pagi ney ? ke pagi2 buta tadi korang da hangit ? mana tau kodd2 jiran sebelah duk maen ketokk2 tong sampah besi kat luar umahh ..HAHA .. tapun korang TER-bangun lewat dah tu air rumah lak buat hal .. haa korang dah mandi ? teeeetttt ... dah melerettt ney .. okay okay apa2 hal pun korang start your day with smile even it was bad day but just smile .. nescaya benda baek akan berbalek kepada anda sebelum esok menjelang . dan biarlah hari ney jadi sejarah tuk korang  *tulis dalam diary kayh * ..

yeah that ME

nampak ta ?ta nampak zoom eh ...
kalau zoom pun ta nampak gak .. nampak gayanya awak lagi 3 laki jumaat ar tu .. * i joking je *

Wattaheartattack !

yesterday, I received a phone call from my bestfriend while I was eating. * err tengah makan burger RAJA *

....the phone was ringing ...
Me : Hello * softly *
She: Hey Yeyn , itz true yang SPM's result out on this Febuary 28 ?
Me: HAHAHA * actually i'm so suprise*
She: YEYN !! u bole laughing lak eh ..

Dear Diaries


 Dear Diaries ♥ ,
today is Febuary 20 , and now is 10.38am ..
I woke up today as usual. I'm feeling satisfied but not like yesterday. These days I feel as if satisfied as to say something, but I still can not find a clue. I suddenly remember that you are getting away from me. maybe it was my conscience. I can not deny that for too long you do not contact me. but I still understand your situation and I often do this as my mistake .. it's not fair to me instead? I could do it all for love. I do not pretend anymore, but the reality is such that I only one who sacrificed a lot and sometimes like I'm just by myself. You pretended I was not aware or you do not want me to show myself? I can not deceive ourselves or pretend to hate. I really love you!

To That Stranger Man !

hey u .. i dont know ur name...can i call u handsome ??
okay look ! seriously i tade niat langsung nak kutuk .. i'm just free typing ..
it came from my mind .. terlintas secara tiba2 so i buat that as a entri ..
langsung ta sedar benda tu bole terjejas hati kecil manusia yang membaca ..
now was 2.24 am .. i cant sleep coz i'm thinking of u .. u make me feel very gulity .. bersalah sgt ..

Ajumma wannabe

good evening dude and babe  ..
today i ade peluang mengOnline so i guna peluang ney sebaek2 mungkin..HAHA
# I'm also the 1 of addicted with Korean/Korea .. i bukan ta support local tau .. just my heart n my soul melonjakk ke arah sana ..HAHA ...btw i am proud to be Malaysian .. Malaysia was a peaceful , wonderful and beautiful country ..We live here happily without bloodshed .. Malaysia is a sovereign nation. We live with different races, religions and races. Even so we also embed a mutual understanding and compromise. other than that, we always respect regardless of age or different religions.
okay look ! some of u dah sleepy bila baca kan ? HAHA .. that was our histosy , hey come on la ..
mesti you all wonder pehal sangkut dengan korean bagai tu kan ?? entri ney pasal Ajumma .. who's that ?
btw macam ney ..
makcik in Malaysia , auntie in English , ququ in Chinese , tita in French kot .. if i not mistakes .. AND ajumma in Korea ..  and so on ..HEHE
so moral of all adalah i nak story pasal i dpt seorang ank buah baru2 ney .. actually story ney dah 2 minggu lebih .. tapi terlupa nak updates ..hehe
itz a baby Girl with named Aufa Naurah .. nice rite ?
she will call me ajumma  =)

Happy Saturday

tajuk BESAR i hari ney  that HAPPY SATURDAY 
ye la happy la korang .. for me weekends or weekdays sama saja la .. kalau diikutkan pepatah i kan  ... bunyi cam ney ;  everyday is cuti and holidays adalah setiap hari ..

betul la kan ? okay okay isu yang i nak kupas today adalah bukan pasal hari sabtu or saturday or kenapa cuti or emmmm i have no idea ..
oh btw tinkerbella miss tinkerbob ..

em berbalek kepada isu yang i nak kupas2 tu adalah how , bagaimana nak buat my blog menarik ? entri mcm mna yg perlu i muaturun in it ?
i love blogging but it still not enough .. i nak juga mcm other blogger .. i bukan nak kejar populariiti pun ... just wanna be real human or manusia biasa je ..tapi other blogger tu pandai make their blog ramai follower then just one entri bole smpai puluhan feed back from their follower .. gosh , how they make it ?
maybe diorang tu memang popular kot ? tapi from my eyes depa tu besa ja pun .. macam i ja ..
then diorang siap buat fan page lagi kat mukabuku .

He is Mat Luthfi !!

HoLa all reader and fellow blogger ..
tengah hari tadi i jalan2 kat Youtube tadi pagi encek google ..  heeee
tengok tutorial pasal blogspot la , make up * try to be girly look .. teeeetttt * , gadget baru2 , baking  , errmm about macam2 la.. huhu
boring ar tu kan .. dah boring so chillex dengan dengar lagu2 dari brader ney  Brader Suhaimi .. dengar suara dia perghhhh best siot .. sriusly suara brader tu sedap lagi dari real singer .. oppsss ...HEHE . .. i ta kutuk local singer ... some of them juga make us proud ..cayalahhh~!
then i found thiss ..

JatuhLah seperti seekor Kucing =)

Hey reader and blogger semua .. Salam Jummat .. korang semua sihat ta? ngeee~ good2  =)
to those yang tengah HARDWorking tu .. keja la elok2 jangan curi tulang .. n to sesiapa yang tengah bercuti mcm i , layan je cuti korang puas2 ..  HEHE  ..
lately ney prob makin banyak ..huuuhhh.. nothing can i do if i duduk diam je.. betul ta ? haaa some of my friends also tengah de prob n their felt down .. 
*tetiba teringat lagu Jay Sean - DOWN ...baby are you down down down ..blablabla ...  * ..
so tadi morning i buat la reseacrh sikit pasal kejadian down mengedown and didownkan .. actually everyday kita rasa down .. contoh macam bangun lewat pun rasa DOWN , cikgu / majikan tegur sikit or melawak kasar pun rasa down .. tertinggal bus or terlajak train pun down .. ala tu semua fitrah kehidupan .. senang cter mcm ney , bak kata Atie ( she's also my buddy ) she said if we always in -ve thinking we were felt so down .. betul ta she said ? mesti betulnya .. ta pecaya cuba recall perasaan down kita yg lepas2 tu ..

Lupakan penyesalan
Tinggalkan semua kesalahan dan penyesalan di belakang. Keduanya tidak memberikan nilai yang bererti bagi anda di masa depan. Jika anda terus terjebak pada masa lampau, anda tak akan dapat kemajuan. Semua orang dapat membuat kesalahan, dalam karier, dalam keluarga, dalam persahabatan. Akibat kesalahan itu mungkin memukul kita dengan telak, namun untuk meninggalkannya di belakang, kita harus mulai dengan membiarkannya pergi jangan kembali . Maafkanlah kesalahan anda, berdamailah dengan diri sendiri, dan mulailah hidup anda kembali dari hari ini, lalu beranjaklah untuk maju

Jujurlah mengakui bahwa anda salah, jangan lalu menciptakan alasan untuk membenarkan diri anda. Akuilah pada diri sendiri dan di hadapan Tuhan bahwa anda telah berSALAH, lalu maafkankah diri anda. Jangan terlalu keras dengan menghukum diri sendiri. 

Belajar dari kesalahan
Belajar dari kesalahan dan menyesali kesalahan adalah 2 hal yang berbeza. Penyesalan berkaitan dengan perasaan, kekecewaan yang bercampur perasaan malu dan bersalah. Tapi melihat kembali kejadian itu, dan mencari di mana letak kesalahan anda akan memberikan anda informasi yang penting. Penelusuran itu membantu anda mengetahui mana yang berhasil dan mana yang tidak, dan yang terpenting, ‘mengapa’. Seringkali ketika anda berada di luar kejadian itu, anda dapat melihat dengan lebih objektif yang sesungguhnya terjadi, dan membuat pilihan-pilihan untuk meneruskan hidup

Minta tolong
Selalu ingat bahwa anda tak pernah sendirian. Mungkin saat berlaku kejatuhan, anda merasa seorang diri, namun sebenarnya ada banyak orang yang dengan senang hati akan menghulurkan tangan atau mengangkat anda dari kemurungan. Yang mesti anda lakukan hanyalah meminta tolong. Pada siapa?

after a long time , i cant believe that i had dating with someone special ♥.

HOLA all .. date for today bla bla bla buat buat tanak faham ..
alaa biasa je mcm date semalam2 je .. tada special mna pun kecuali kalau ada event2 penting like raya , birthday , puasa!! .. baru la fun.. alah kalau nak mencurah kasih setahun sekali baek tapayah .. HAHA
actually la kan , ney nak berterus terang ney tanak tipu !! today mengantuk sangat .. n tade mood nak buat entri .. tapi tanak hampakan buddy i si siti aisyah ameerah .. yesterday we was hung up together .. btw my lil adek also join us .. kesian la dia asyik terperuk kat casa je .. why dun i ask him kua with me sekali sekala ..kannn  ... now da rmai org start busy for preparing wedding day tu .. OMG!! i dah menguap kali keberapa kejutaan kali da .. damn damn spleeynye .. padahal lapa ..
life was easy we just make it complicated ! weyh tade kena mengena pun .. HAHA ..layann ja ..
semalam i cant sleep .. dun what was on my mind .. lately byk masalah .. muka pun cengkong .. makan cukup , masalah je banyak .. tu la yang dikatakan life was easy people make it complicated..huh ...
now i tengah fikir tuk pemudahkan kerja otak i ..i tanak it stay serabut .. ye la kan smpai bila nak mcam tu nanti nak masuk study lagi.. insyaALLAH itu pun if ada rezeki untuk i .. we just manusia biasa .. ta penah terlepas dari masalah ..

hung up with friends or chillex with them also the best way to chill ourself ..
so ney unplanned je .. tiba2 rasa macam nak kua jalan2 ..so ask my 2nd bro whetherhe can send me or not .. 1st he said malas .. ok fine .. my lil bro pulak pegi pujuk nak kua jugak .. my 2nd bro pun cair la. HAHA...
so my lil bro said 'kakak pegi siap' ..huh ! happy siot..HAHA ..
then i called siti aisyah ameerah .. after 30minutes she came to my house ..then we go ..

MENYAMBUT HARI VALENTINE ADALAH HARAM

 credit to :: Oleh : Ustaz Shamsul Siar pada : 14 Febuari 2002

Memperingati hari kekasih atau Valentine’s Day bukan budaya Islam dan tiada hubungannya dengan ajaran. Hari Kekasih yang disambut pada 14 Februari setiap tahun, adalah suatu budaya yang dihayati Barat yang ketandusan nilai-nilai agama dan kasih sayang.
Sejarah asal hari ini mempunyai hubungan dengan pemujaan berhala dan patung dalam masyarakat orang Rom sebelum 17 abad yang lalu. Perayaan ini pada mulanya diperkenalkan dalam masyarakat mereka sebagai hari mencintai tuhan atau patung pujaan.
Antara legenda yang tersebar di kalangan orang Rom dan kemudiannya dipercayai penganut agama Kristian, kononnya Romelios Datuk Bandar Rom, pernah disusuli seekor binatang ganjil. Sejak itu ia mendapat kekuatan tenaga dan fikiran yang luar biasa.
Orang Rom menjadikan peristiwa yang berlaku pada tarikh 14 Februari itu, sebagai sejarah bagi perayaan tahunan mereka yang diadakan secara besar-besaran. Antara upacara rasmi pada hari itu ialah menyembelih anjing dan kambing betina, kemudian darahnya dilumur pada badan dua pemuda, kemudian dibasuh dengan susu, sebelum mereka diarak di tengah-tengah kota Rom.
Ketika perarakan berlangsung, kedua-dua pemuda itu memegang kulit anjing dan kambing yang disembelih dan masih berlumuran darah, mereka mencalit darah itu kepada siapa sahaja yang sempat dicalit. Anak-anak gadis bangsa Rom sangat suka jika badan mereka sempat dicalit darah oleh dua pemuda itu, kerana dipercayai mereka mampu mengandung dan tidak akan mandul lagi.
Sumber-sumber juga menyatakan, Valentine atau disebut juga Valentino adalah nama seorang paderi Kristian yang sangat berpengaruh dan giat menyebarkan agama Kristian di Rom, iaitu ketika pemerintahan raja yang bernama Claudius II. Pada masa pemerintahannya, Raja Rom memenjarakan ramai orang Kristian kerana mengamalkan ajaran yang bertentangan agamanya. Paderi Valentino juga tidak terkecuali dari tindakan itu.
Walaupun berada dalam penjara, paderi Valentino tetap juga menyebarkan agama Kristian kepada banduan-banduan penjara. Kegiatan ini diketahui oleh Raja Rom yang tidak suka agama Kristian disebar dalam negaranya, lalu beliau sekali lagi diseksa dan akhirnya dibunuh pada 14 Februari 296M. Orang-orang Kristian menganggap paderi Valentino merupakan seorang yang mulia, kerana sanggup berkorban dan mati kerana mempertahankan agama Kristian dan penganut-penganutnya.
Justeru pengorbanan yang begitu besar, paderi Valentino diberi gelaran St atau kedudukannya sama dengan Jesus yang kononnya mati kerana menebus dosa yang dilakukan oleh pengikut-pengikutnya. Bagi mengingati St. Valentino, maka pada tahun 350M, sebuah gereja dibina berhampiran perkuburan beliau.
Sumber-sumber menyatakan juga, ketika St. Valentine dalam penjara, beliau jatuh cinta pada anak seorang pegawai penjara. Kesalahan ini menyebabkan beliau boleh dibunuh, tetapi sebelum itu Raja Claudius II memberi kepadanya pilihan, sama ada meninggalkan agama Kristian yang dianutinya atau menerima hukuman bunuh. Beliau rela dibunuh, tetapi sebelum itu beliau sempat menulis surat cinta kepada gadis tersebut dengan menurunkan tanda tangan From your valentine (daripada Valentinemu).

HARAM celebrate valentine ??

credit to iluvislam ^_^


Hey evening all  ~!! today i nak share lagi info2 pasal valentines day ney .. just 6 days left diorang2 yang ta berakhlak nak tambah dosa2 .. so we yang berakal lagi berakhlak sedar2 la eh ..jum layan kata2 dari UST MOHD FARID RAVI ABDULLAH


1. Apakah hukum umat Islam turut menyambut Hari Valentine pada 14 Februari lalu dan bagaimana hendak menyedarkan golongan tersebut agar menghentikan perbuatan itu yang menjadi amalan kebanyakan remaja yang bercinta?




JAWAPAN: Menyambut Valentine Day (Hari Kekasih) hukumnya haram. Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud, “Dan janganlah kamu menghampiri zina sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan keji dan satu jalan yang jahat.’’ (al-Isra: 32)
Mafhumnya, Allah s.w.t. tidak mengharamkan zina semata-mata malahan apa-apa yang boleh membawa kepada zina juga hukumnya haram.

i LOVE you - you LOVE me

Bismillah dan Assalammualaikum semua ..

hope u guys reader sehat2 semua .. ngeee~ btw thanks for comingg and follow my entri
( ada ke ?? kalau ada angkat kaki kanan eh ^_^ )
okay2 u guys pun mesti sedar kan kat mana kita sekarang ? kat mna ? tatau la kat korang .. i kat rumah je hari2 macam biasa * cuticuticuti * HAHA .. jangan jealous tau ! apa yang i nak share kali ney pasal MOON .. ha'a la bulan ney .. tau kan bulan ape sekarang .. haaa tau pun .. Alasan segelintir manusia yang menantikan bulan Febuari sebab diorang nak tunjuk kasih sayang diorang pada pasangan diorang ..huh ! sengal je kan ?? .. kalau dah sayang bila2 pun bole tunjuk la .. takan nak tunjuk setahun sekali ..




Menjelang bulan Februari, pasti ramai anak-anak muda yang sedang hangat dilamun cinta tidak sabar untuk meraikan ketibaan Hari Kekasih atau Hari Valentine yang jatuh pada tanggal 14 Februari. Bahangnya makin terasa.Kita boleh lihat banyak iklan, promosi dan tawaran hebat diadakan bagi memeriahkan lagi sambutan Hari Kekasih. Bukan itu sahaja, lebih menarik lagi, pelbagai filem berunsur romance dihidangkan sepanjang bulan kekasih ini buat santapan si pencinta bagi menghangatkan lagi suasana bersama pasangan masing-masing.

Namun begitu, dalam sedar atau tidak, kita boleh lihat bukan sahaja masyarakat bukan Islam yang menyambut Hari Kekasih, malah umat Islam juga turut sama meraikan perayaan tersebut walaupun hari yang diraikan tidak terdapat dalam ajaran Islam.

Melihat pada fenomena ini, sambutan Hari Kekasih semakin mendapat sambutan dalam kalangan umat Islam khususnya golongan remaja. Lebih menyedihkan lagi, terdapat segelintir daripada mereka yang bertindak di luar batasan sehingga menimbulkan masalah sosial dalam masyarakat. Berlakunya perbuatan-perbuatan tidak bermoral seperti zina, minum arak, menghidu gam, menghisap ganja dan dadah secara tidak langsung mencerminkan keperibadian yang bobrok dalam kalangan remaja dan memberi gambaran negatif terhadap golongan remaja, dari segi agama dan negara, keluarga dan generasi yang akan datang.


Tindakan Penyelesaian

petang ney punya cerita !!

layan waktu petang ney . . . . . . . . .
sambilsambil layan lagu
Hello Hello by Jang Guen Suk
terus buat statment kat mukabuku Hello Hello gak ..
tu maksudnya BORING .. kronik sgt .. HAHA .. sengalkan ?
then de sorang abg tu keje LIKE je ..
adoii tapa2 ta kesah .. itu hak dia .. teruskan eh , chaiyokkk chaiyokk ....


semalam hung out dengan seniorzz for whole day jugak la

oitt gentle . jangan duk stalker sangatla. jaga diri sendiri. tarak malu punya olang


okay okay dah abes warning ..



hey semua ..


toinktoink ..tetibe je terStop blogging gara2 stalker ta diiktiraf tu ..

haa nak story la sikit , eh bukan pasal stalker tu tau.. pasal after a months baru i dapat hang up dengan kawan2 .. teruk kan ?HAHA
tu pun dengan senior2 sebab diorang tengah cuti raya cina .. kawan2 yang setaraf bukannya tada cuma tahap ke-BZ-an diorang tu mengalahkan menteri .. menteri pun ada je masa terluang .. diorang tu je buat teruk sangat .. apa2 pun happy je semalam ..
from penang vrroooommmm with kak Syira's Myvi car to kedah .. dengan niat nak main bowling .. kat penang pun ada je bowling , saja nak pegi jejauh .. before panjang lebar and lupa .. haa i pegi woth 2 sister .. senior la tu .. senior zaman secondary dlu . HEHE .. mereka adalah kak Farah Syahirah , kak Izwani and kak Farah Idayu ..
i tade la pro sgt maen bowling ... dapat strike tu bole je selalu .. HAHA ..
nak jadi cerita bowling centre kat situ macam &%$#@ je!!! ingatkan kat penang je macam tu .. rupanya kat situ lagi teruk .. bak kata Mya ' couple2 yang low profile' .. memang pun .. bole pulak buat kitorang dapat dosa kering time tu .. macam J kan ? dah la #@%$*** depan entrance bowling centre pulak .. tade akhlak betul .. laknat je orang macam tu .. * mintak2 dijauhkan la benda2 macam tu dari diri sendir .. *

perghhh full doe ..

alhamdulillah la kitorang tada la kena tunggu lama2 .. dalam kurang 10 minit dah dapat line ..
kitorang mane 2x games .. i belanjaa ?