Bolehkah Anda Tidak Bertudung Asalkan Bersolat Dan Hati Baik ?

Assalammualaikum ....
Isu tudung lagi ^__^hehe

9 Petua Dari Rasulullah SAW Untuk Mencapai Doa Yang Mustajab


Assalammualaikum ..Salam Jumaat ! Minggu ni nak share dengan korang petua doa mustajab ni .. tadi ada orang share dengan yeyn .. menarik , jadi yeyn ingat nak share ramai2 lagi .. ^___^ meh la baca

1. Anas Bin Malik meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda, “Doa di antara azan dan iqamat tidak akan ditolak.” [3]


2. Sesungguhnya Rasulullah bersabda: Allah akan turun ke langit dunia setiap malam ketika sepertiga malam yang terakhir, seraya berfirman: Sesiapa yang berdoa kepadaKu, maka Aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan dariKu maka Aku akan mengampuninya. [4]

3. Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah bersabda, “Tiga orang yang tidak ditolak doanya, iaitu pemimpin yang adil, orang berpuasa ketika dia berbuka dan orang yang dianiaya. Allah mengangkat doa-doa itu ke awan dan pintu-pintu langit dibuka.” [5]


4. Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda, “Aku dilarang membaca Al-Quran ketika sujud dan rukuk. Waktu yang paling dekat di antara hamba dan tuhanNya adalah ketika sujud, maka perbanyakkanlah doa ketika itu.” [6]


5. Hadis Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: “Jika kamu mendengar ayam jantan berkokok, pohonlah kurnia daripada Allah, kerana sesungguhnya binatang tersebut melihat malaikat. Jika kamu mendengar keldai memekik, pohonlah perlindungan daripada Allah dari godaan syaitan, kerana binatang tersebut melihat syaitan.” [7]


6. Ubadah Bin As-Shamit berkata bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, “Sesiapa yang bangun pada malam hari dan mengatakan,


Kemudian berdoa, doanya akan dimakbulkan. Apabila beliau berwudhu (dan mengerjakan solat malam), solatnya akan diterima Allah.” [8]


7. Ata Bin Abi Rabah berkata “Telah sampai padaku bahawa Rasulullah bersabda, sesiapa yang membaca surah Yassin pada permulaan hari maka segala hajatnya akan dipenuhkan.” [9]


8. Hadith dari Abu Hurairah, Rasulullah bersabda, “Doa seseorang itu akan dikabulkan selagi dia tidak terburu-buru menyebabkan dia berkata: Aku berdoa tetapi tidak dimakbulkan.” [10]


9. Hadith dari Abu Hurairah, “Rasulullah memperkatakan mengenai hari Jumaat. Lalu baginda bersabda, pada hari Jumaat itu ada suatu saat. Bilamana seorang muslim dapat menepatinya dalam keadaan sedang berdoa, memohon sesuatu daripada Allah, pasti dia akan dianugerahkan apa yang dipohonnya itu.” [11]


Wallahu’alam

Diari seorang pelajar : cuti 10 hari jewww

Esok Jumaat , esok baru nak shopping raya.. hee nak ikut ?

mengeluh emmm* ala napa la cuti kejap sangat ...10 hari je ? mana cukup .. tu belum tolak masa sembahyang raya, masa makan ketupat , masa makan rendang lagi, masa makan kuih beraneka jenis , masa tetamu datang rumah , masa pegi rumah sedara mara, masa pegi open house sana sini  ..hehehe ^__^
err haa masa buat assignment lagi .. dah la banyak pulak tu ..adoiii ... unfair betul ..kenapa la course lain cuti 2 minggu ?

tapi InsyaAllah 20sept pegi Terengganu dengan classmate & lecture sekali ..weeee .. tapi tapi bukan pegi bercuti pun pegi BELAJAR , setiap tempat yang bakal kitorang pegi nanti mesti or wajib ada tugasan.. buat lakaran tu buat lakaran ni .. tengok sudut sana tengok sudut sini , kena kaji bangunan tu bangunan ni... susah sungguh jadi budak senibina ni... -.-"

okaybyeee.. zzzzzz


err betul ke ? macam tipu ja -.-

100 things about me :)


ni sungguh bukan saya ^__^



1. Real name: Syazana  (sorry i cant show my full name ^_^ )


2. Nickname(s): Ana Syasya , Yeyn , 


3. Zodiac Sign: Cancer


4. Male or female: Female


5.Elementary School: Sk Seberang Jaya1
                                   Sk Bertam Indah


6. High School: SMK Sec 10, Kota Damansara
                        SMK Bertam Indah


7. College: College depan umah je haa :D


8. Hair color: black ofcourse


9. Tall or short: 155cm short


11. Sweats or Jeans: Jeans


12. Phone or Camera: Camera


13. Health freak: Sometimes


14. Orange or Apple: Orange ^_^


15. Do you have a crush on someone?: Yes kot ...


16. Eat or Drink: Eat. 


17. Piercings: yes.. ( just on my ears )


18. Pepsi or Coke : BOTH :)


HAVE YOU EVER?


19. Been in an airplane: ofcourse ! 3,4 years ago


20. Been in a relationship: i did but ....... :')


21. Been in a car accident: never ..and not hope for that 

22. Been in prison?: ofcourse NO. Do I look like a bad girl?


FIRSTS?


23. First piercing: yes


24. First best friend: Siti Nabila ( when i was 6 years old )


25. First award: in primary school .. i cant remember what award :D


26. First crush: Crush by David Archulate , am i right ? :D


27. First word : ABAH ! Ofcourse ..


LAST?


29. Last person you talked to in person: Adek.. just now


30. Last person you texted: Mary ( 2,3 days ago when i have my prepaid )


31. Last person you watched a movie with: Louise


32. Last food you ate: Kurma


33. Last movie you watched: Captain America 


34. Last song you listened to: If i die young (band perry)


35. Last thing you bought : Tudung Syria


36. Last person you hugged: Umi ( my bestfriend's mom )


37.Favorite Food: pasta pasta pasta


38. Drink: cincau selasih :D


39. Bottoms: -


40. Flower: rose rose rose ( my mom's name )


41. Animal : rabbit ! ^_^ so cute

42. Colors: PURPLE OFCOURSE !


43. Movies: horror movie , action movie , emm maybe movie about LOVE too ..


44. Subjects: English, Mathematics


HAVE YOU EVER:


(Put an X in the brackets if yes)


45.[X]fell in love with someone.


46.[ ]celebrated Halloween.


47.[X]had your heart broken.


48.[X]went over the minutes/texts on your cell phone.


49.[X]had someone question my sexual orientation.


51.[ ]got pregnant.


52.[ ]had an abortion.


53.[X]did something I regret.


54.[X]broke a promise.


55.[X]hid a secret.


56.[X]pretended to be happy. (always ^_^ )


57.[X]met someone who changed your life.


58.[ ]pretended to be sick.


59.[ ]left the country.


60.[X ]tried something you normally wouldn't try and liked it.


61.[X]cried over the silliest thing.


62.[ ]ran a mile.


63.[ ]went to the beach with your best friend.


64.[X]got into an argument with your friends.


65.[X]hated someone.


66.[X ]stayed single for 2 years


67. Eating: yes I love eating !


68. Drinking: fruit juice


69. Listening: Hitz.fm


70. Sitting/Laying: Laying :D


71. Plans for today: stay at home and finishing my assignment T_T


72. Waiting : i'm waiting for something that wont happen T_T


YOUR FUTURE:


73. Want kids?: maybe ..just 2 kids..


74. Want to get married?: em yes i do :D

75. Career: maybe an architect .InsyaAllah ^_^


76 Lips or eyes: Eyes .. i got short-sighted


77. Shorter or taller: i'm 155cm ..yeah i'm " TALLER "


78. Romantic or spontaneous: romantic i guess :D


81. Hook-up or relationship : relationship


82. Looks or personality: both


HAVE YOU EVER:


83. Lost glasses/contacts: Im not sure


86. Killed somebody: killed many people in Modern Warfare2 (i did just in game ONLY :D )


87. Broken someone's heart : err I'm not sure


88. Been in love: err am i ? with who ?


89. Cried when someone died: Yess someone that I really love :') (that was my mom )


DO YOU BELIEVE IN:


90. Yourself: Absolutely yesss


91. Miracles: err ..SK II product ??


92. Love at first sight: What meaning of LOVE ?


93. Heaven: Absolutely yess !


94. Santa Clause: hohohoho ..nonsence -.-


95.Sex on the first date: wadehek! 


96. Kiss on the first date: eeuwwww


TRUTHFULLY:


97. Is there one person you want to be with right now:  Abah ^_^


98. Do you know who your real friends are: i'm still searching


99. Do you believe in God: yes i do ^_^


100. Post as 100 truths?: Yeah,i will ^_^


no cheating i guess.. hehe ..yeah that 100 about me ^____^
Okaybyee

Indah bila wanita bertudung ni ..

bila cakap pasal bertudung ni mesti nak kaitkan dengan artis kan.. em kenapa meh ? err yeyn pun nak cakap pasal artis jugak la...hehe .. dah lama niat nak buat entri ni cuma tak terbuat je ..sebelum yeyn lelap, sajasaja nak buat entri pasal ni ..

jum jum layan ..tamau layan sudah .. ctrl + w pastu tido eh ^___^





  1. Catriona Ross
  2. Yuna
  3. Sheila Rusly
  4. Wardina
  5. Fida Ibrahim
  6. Irma Hasmie
  7. Farah Anuar
  8. Heliza


wahhh banyaknya gamba.. yeyn memang suka bab bab copy paste gamba ni ..hehe .. eh eh manis je kan bila diorang bertudung ..actually ramai lagi artis artis kita yang bertudung ni ..nak yeyn cari boleh tapi yeyn lupa la sapa lagi ..hehe

yeyn tengah tunggu beberapa artis artis ni bertudung ..wahh jeng jeng ..agak agak korang sapa eh ? ce korang  teka dulu .. teka la dulu ..kalau salah pun yeyn tak marah korang ^___^

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






ahakkkkss ..heee ..sapa tau kan satu hari nanti hati diorang terbukak nak peluk agama Islam .. SubhanaAllah ..bak kata Rihana; " Nothing impossible in this world " ..hehe

okay la korang ..yeyn nak beradu dulu
okaybyee~

Ingat , Hidup ini hanya sementara





Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu dengan kamu lagi selepas ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikan kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.
Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci. Kembalilah harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan... mulai sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.
Wahai manusia sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak keatas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih saying. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu keatas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak suka ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ‘Ibadah Haji’ sekiranya kamu mampu.

Ketahuilah
bahawa setiap muslim
adalah saudara kepada
Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia
kecuali dalam taqwa
dan beramal soleh.


Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan di atas segala apa yang kamu telah kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.
Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya, itulah Al-Quran dan Sunnahku…
Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahwasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba Mu…

Diari seorang pelajar : sakit sana sakit sini

dah terkehel kehel kepala otak yeyn duk memikirkan pasal assignment ni ..kalau la yeyn ada power macam harry potter...nah ' ting ting ting ting ' pastu tadaaa siap ..bahagianya hidup -.-

minggu depan hari isnin ..yeyn rasa ada exam untuk LA2 ni .. -.- ..projek untuk exam kali ni kena buat rumah banglo .. *tercengang empatpulohenam saat -.-* ..projek surau ni pun dah terkehel kehel ,terjengkek jengkek nak buat .. dah tu berkertas kertas berjaya yeyn sepah sepahkan ..heee ..yeyn punyala excited gay nak buat projek surau ni ...dah siap dengan site plan , floor plan , front elevation bagai......just kena tacaptacap sikitsikit la..pastu tiba tiba kena pulak buat lain..adehh spoil gila..sebab tu la yang habis berkertas kertas tu. ..sabar je la.. yeyn bukan jenis yang merungut *puji diri sendiri*..so dengan agak rajinnya yeyn pun buat baru..heee ..nak dapat markah tinggi please! yeyn dah betulbetul in love dengan course senibina ni .. dah rasa sebati adunan dengan jiwa yeyn ni *errr adunan?*

jadi dengan ini yeyn berazam nak siapkan esok sebelum ahad..ahad nak chillex ..lately ni yeyn selalu sakit kepala sangat sangat ..terasa macam nak hentuk hentuk kepala kat dinding ..emm seksanya belajar ^___^v

dah pukul 11 yeyn nak beradu arora dulu ..

okaybyee~

10more days to go ..

korang mesti excited nak raya kankan ? awwww ..eh jap jap ..kat tempat yeyn sekarang hujan .. ini tak bermakna yeyn tak solat terawikh ..kat rumah pun boleh buat ye dak ? ^__^


10more days to go ..tu je ayatayat orang buat status kat facebook .. menghitung hari la korang , diorang hingat nak raya je..yeyn tak terasa langsung pun nak raya...hehe ..maybe sebab frust gila dengan one taylor ni dia ukur baju raya yeyn salah .. kecik gila mcm pinggang kerengga ..adehhhh ..walaupun dah beli baju baru tetap tak terasa nak raya .. entah la napa .. kuih raya pun tada tahun ni .. "Untunglah sapasapa masih ada Mak /Mama/Umi/Bonda/Mummy/Ibu..and so on" ..

bila bercakap pasal 10 hari lagi nak puasa , maknanya ni adalah 10 malam terakhir .. malam dimana kita mencari LailaturQadar.. ^___^ .. sapalah yang bertuah ?

actually entri ni nak citer ..hari ni hari Jumaat ..Cuti yang tak disengajakan macam minggu lepas berulang lagi ...hehe ..yeyn habiskan sehari hari ni dengan kemas rumah je...berdobi bagai ..fuhhh penat .. penat yeyn sekali lagi berbayar dengan berbuka puasa sorang sorang lagi ...emm nasib nasib .. :D :D :D

yeyn sekarang dah jangan bebeno blogging ..bukan tade idea ..tada masa je .blogging pun pinjam lappy abg ..heee ...bila la Abah nak bagi yeyn lappy satu..emm satu je haa tanak lebih lebih pun...hehe

okay la korang yeyn nak sambung buat assignment .. nak siapkan pelan surau ..dah 2,3 keping kertas yeyn bazirkan -.- ..


okaybyee~

14 Ramadhan

Assalammualaikum korang .. sedar tak hari ni 14 Ramadhan ? cepat bebeno kan masa berlalu .. dah dua minggu kita umat Islam berpuasa .. err penuh ke puasa korang setakat ni ? heee ..


hari ni yeyn bebuka sorang sorang .. abah dgn adek pegi kL .. abg pulak on the way balik rumah dari Perak tapi tak sempat sampai sebelum waktu berbuka ..emm .. yeyn ada la sedih sikitsikit .. heee


hari ni hari kedua yeyn pegi bazaar sebelah rumah yeyn ni .. hehee ..kali ni pegi sorang sorang ..masa jalan tadi rasanya macam yeyn sorang je pegi bazaar sorang sorang , orang lain semua berteman , berkumpulan *heee .. tibatiba boleh rasa macam tada life -.- , dah la jap lagi nak berbuka sorang sorang ..
aishhhh why hah lately ni yeyn cepat sangat rasa sedih ? -.-


err tuka topik..haa yeyn ada soalan untuk korang ... jawab tau.. *ade ke yang sudi singgah blog yeyn ?*
Apa menu korang berbuka hari ni ?  dah bersedia ke nak bebuka ? hah jawab jangan tak jawab ^___^

Dikesempatan ini yeyn nak ucapkan SELAMAT BERBUKA PUASA untuk S E M U A .. sebelum makan nanti jangan lupa cuci tangan , baca doa tau ^___^

sebelum tiba waktu berbuka meh layan video kat bawah ni ..enjoy :D :D :D
Ok bye ..


Sesuatu yang tak disengajakan

Dah la sekarang tengah hujan .. sejuk lak tu ..yeyn pun layan la perasaan yeyn yang sayu lagi sedih ni T__T

benda ni dah jadi tiga kali dah .. sedihnya bukan kepalang lagi ...kalau tak sedar tapa, ni nampak sangat sangat ..
sampai hati korang buat yeyn cam gini .. kalau ade apa apa tak sedap mata korang memandang better cakap je terus...tak best la cam gini ..kitakan manusia biasa.. manusia yang sama sama buat salah ..yeyn buat salah, korang pun penah buat salah jugak kan ? kita ni mana boleh lari dari masalah ..kan kan ? bolehkan sama sama tegur ..

err ni masalahnya adalah tiga kali yeyn perasaan follower kurang .. yeyn tahu la follower yeyn pun tak ramai mana pun , cheputt jaaa....kalau yeyn ni macam FL ke ME ke tape la.. ni YEYN je ..* hehehe ..tibatiba bajet cam fames *

yeyn tahu sangat sapa yang unfollow yeyn tu .. yeyn bukan nak menuduh sapa sapa sebabnya yeyn sendiri pun tak kenal hamba Allah tu ..yang yeyn boleh kata adalah orang tu triple confirm die hard fan of JUSTIN BIEBER .. sebab yeyn cakap macam adalah ni kali kedua follower yeyn hilang sorang lepas yeyn cakap pasal JUSTIN BIEBER .. wakluuuuu! yeyn mana ada kutuk JUSTIN BIEBER korang pun ... kita ni cuma sama sama manusia yang sering melakukan kesilapan ..bukannya kita ni sama sama manusia yang mempunyai minat yang sama ..kalau kata satu dunia ni minat WAYNE ROONEY , sapa pulak nak minat KHAIRUL FAHMI CHE MAT ? haa ce story kat yeyn ? kita ni hidup kena positif ...

aisshhh tanak la emo emo sangat ..yeyn puasa ni ..tak pasal pasal yeyn berbuka time Jepun pulak..hik hik hik
Ok bye ..

Dani Shay's Got Talent

 " Whats is your name ? Dani Shay....not Justin Bieber ..you look alike Justin Bieber .. Justin Bierber look alike me  :D "

Pernah korang tengok show ni tak ? ce korang nengok ce korang nengok ... kalau yeyn salah sorang penonton kat bawah sana tu , rasanya yeyn sorang je akan BOOOOOOOOO kuatkuat andai kata Justin Bieber yang naik stage tu ..haha

walawehh DANI SHAY tuuu ...sapa dia ? mula mula ingatkan lelaki .. tibatiba terdengar ' young lady ' ..hah ? err okay ..tapi sampai sekarang macam '' biar betul ?? tipu lah '' hehe


Dani ShayJustin Bieber


**Dani Shay doesn't look like Justin Bieber.
   Justin Bieber looks like Dani Shay.


   There's a difference . :)





tibatiba rasa nak jadi peminat kipas susah mati DANI SHAY ..ahaakkkkk
OK Bye~

Pelbagai keesetiaan yang dijanjikan ..

Mata yeyn terasa mengantuk sangat ... hajat memang nak lelapkan diri awal malam ni .. yeyn baru je nak log out mukabuku tibatiba yeyn ternampak sumting .. seorang hamba Allah yang menjanjikan sepenuh kesetiaan..errr..pendek kata seorang lelaki yang dikenali sweet talker .. sungguh pun yeyn tak penah mengharapkan kesetiaan yang dikatakan oleh beliau ..tapi sebagai manusia yang berperasaan yeyn terasa sangat sangat dipermainkan ..andai kata dulu yeyn termakan dengan kata kata dia mesti yeyn jadi manusia yang paling dan teramat kecewa .. yeyn tak tahu apa motif dia ..kononnya dia nak yeyn last last he got someone else .. wadehel la mamat tu ..

Kesetiaan yang kedua .. seorang lagi hamba Allah ..yeyn tak tahu nak citer pasal mamat ni macam mna .. yang yeyn tahu , kesetiaan serta keikhlasan yang dia kata katakan sebelum ni akhirnya diakhiri dengan sebuah pertunangan antara dia dan seorang gadis lain .. tahniah ye !


benda ni macam tak adil bagi yeyn .. diorang buat yeyn macam toys , barbie doll ..
tapi apa apa pun yeyn tak nak la kesah sangat, as long diorang bahagia cukup la buat yeyn .. who knows if diorang stay dengan yeyn belum tentu diorang bahagiakan ? Allah dah aturkan segala galanya yang pastinya terbaik untuk semua hamba hambanya ..
tapi tapi yeyn tetap nak menangis ...sedih sangat T__T

Ya Allah , kuatkanlah aku ~


*sorry , actually yeyn tak suka nak post entri cam gini tapi yeyn tada tempat nak luahkan ..semua orang dah tido T___T ..sorry sangat sangat kalau korang tak suka *

Cerita kat Masjid tadi ..

Assalammualaikum korang .. tadi yeyn pegi terawikh ..em macam biasa la kan .. selagi yeyn berpuasa disiang hari dan selagi khudarat yeyn mampu yeyn pegi la masjid ..
dan macam biasa jugak hari ni seperti malam malam yang lain , yeyn pegi masjid jalan kaki seorang seorang .. dah rasa macam duduk kat Jepun, Korea pulak ..sebab diorang lebih suka jalan kaki dari naik kenderaan .. macam yeyn la..hehe .. * okay yeyn tibatiba perasaan comel macam awek awek cun korea ..ahakkk *

yeyn pegi masjid sorang sorang .. dah tu tengok orang lain semua datang berteman .. rasa macam tada life la pulak ..hehe .. okay okay bukan pasal tu yeyn nak cita ini malam hari .. yeyn just pelik je dengan makcik makcik yang suka bawah anak anak diorang datang masjid .. pastu suka bebeno tinggal anak sorang sorang kat belakang tak pun duk sebelah dengan diorang .. kalau yeyn tak silap la kan , jika budak budak yang underage or belum baligh lagi tak digalakkan dibawa ke masjid ..bukan hapa bila budak budak ni tersentuh makcik makcik , pokcik pokcik , kakak kakak , abang abang kat sebelah bukankah wuduk diorang tu boleh terbatal andai kata budak tu tersentuh diorang .. sebab tu la budak budak tak cukup umur digalakkan sangat duduk kat belakang .. tapi kan bila diorang dah duk kat belakang , nak nak pulak jumpa kawan ..nah main main pulak .. yang main kat luar masjid okay la ni yang main dalam masjid .. main kat belakang orang yang tengah solat .... ishhh yeyn boleh sabar je la sebab diorang tu anak anak orang belaka ...hehe ^__^

pastu pulak budak budak yang mengada .. i means budak budak yang suka nangis or budak budak yang tak boleh berenggang dengan mak diorang ..  *stendet la kan dah nama pun budak..heee *kalau jauh sepuloh, dua puloh minit tu okay la kejap pastu haa mula la nak mencari tercari cari pastu nangis bagai ..uihhh rimas kot .. * rasa nak kasi ''flying kiss'' je *

keadaan kat masjid tadi terasa sangat sejuk ..memang masjid tu ada menghawa dingin tapi before ni tak terasa sejuk sebab mungkin tadi siang pakat pakat busy pegi kedai pekakas kek * yeyn cilop ayat kat status fb makcikmacik , kakakkakak ..huehuehue* ..jadi malam ni comfirm la diorang busy ber-kung fu kat dapur masing masing ..heeee...before ni masjid agak panas sebab kepadatan dan keramaian .... bukan salah sapa sapa pun ..ye la masing masing nak menunaikan solat sunat terawikh ..masing masing nak cari pahala untuk diri sendiri


okay itu saja cite dari yeyn ..hee ..yeyn nak pegi bumbum ni ..zzzzzzz


MALAM LAILATUL QADAR


993. Dari Abu Salamah r.a.,katanya : " Saya bertanya kepada Abu Sa`id sahabatku. Katanya : Kami beriktikaf bersama Nabi SAW pada sepuluh pertengahan dari bulan Ramadhan.Beliau keluar pagi hari yang kedua puluh lalu berkhutbah di hadapan kami.
Sabda beliau," Di perlihatkan kepadaku Malam Qadar. Kemudian aku lupa malam itu, Carilah dalam sepuluh yang akhir pada bilangan ganjil. Sesungguhnya aku melihat, bahawasanya aku sujud dalam air dan tanah. Barang siapa biasa beriktikaf bersama Rasulullah SAW, maka hendaklah ia kembali."
Kerana itu kami kembali dan tiada kelibat awan yang boleh dilihat oleh kami ketika itu....Tetapi tiba-tiba awan segera datang dan hujan turun dengan lebatnya sehingga air mengalir pada bumbung masjid, sedangkan bumbung masjid itu dibuat dengan pelepah tamar sahaja.
Kemudian orang iqamah untuk solat. Saya melihat Rasulullah sujud di air di atas tanah yang berlumpur, sehingga saya melihat bekas tanah itu di kening beliau.

Riwayat Bukhari

Pernah kita tahu ? Our Amazing Planet .. From TOP to BOTTOM ...

Hai korang semua .. Entry yeyn petang ni simple je, korang just scroll kebawah je .. tapi jangan la scroll laju laju nanti tak faham..hehe ..Hope korang enjoy ^__^



Earth's Atmosphere Top to Bottom




[Source: Telescopes for Beginners for OurAmazingPlanet.com]


Source OurAmazingPlanet.com, Exploring the wonder and beauty of planet Earth through exclusive news, features and images.


Pernah kita tahu ? terasa macam nak teroka sendiri kan?hehe ... 
SubhanaAllah , besar sungguh ciptaan Allah swt ^___^

Diari seorang pelajar : yippppppyyyy CUTI !!!!

Assalammualaikum ..
Seronok gila hari ni cuti ..hehe .. bukan cuti peristiwa pun,cuma cuti yang tak disengajakan .. mungkin ini berkat kami berpuasa tapi tetap jugak pegi kelas ..huuu ..

kalau ikut jadual sepatutnya hari ni ada  Islamic studies dan extra class .. Islamic studies ustazah dah buat on last wedenesday ...jadi hari Jumaat ni (hari ni) tada kelas la..hehe .. pasal extra class pulak lecturer2 ada meeting hapa tah ..so extra class pun cancel ...
tengok ..dengan secara tak sengajanya cuti la hari ni .. rasa macam something tak dapat diungkapkan ..hehe * overover *

apa apa pun nak rehat puas puas untuk hari ni  .. esok berhajat nak siapkan site plan rumah rehat .. mohon bantu yeyn eh .. ^___^

ok bye ..

Tanpa Mu



bla bla bla . tiba tiba terasa nak layan lagu ni ..hee ..jum sesama nyenyanyi lagu ni  ..

Saya lahir tahun Ayam ..

Malam ni nak cakap pasal yeyn lahir tahun ayam .. yeyn Islam ..tada kena mengena pun pasal yeyn dengan feng shui ayam -__-"

just nak share sumting ..yang yeyn tak suka ayam ..macam pelik je bila cakap macam tu ..
tapi tu la kenyataannya yeyn tak suka ayam .. ayam buat yeyn rasa tanak hidup dah T__T .. sebab kalau yeyn makan ayam , kulit yeyn jadi gatal gatal , kering la.. burukk !! pendek kata yeyn ALAHAN / alergik dengan ayam .. pelikkan ? yeyn tak pelik la...yeyn rasa diri yeyn terlalu special walaupun kadang2 tu rasa macam menyusahkan orang sekeliling ..hehee ..

kawan kawan kata " tite tak muleh hidup kalau tade ayam ni , ayam feveret tite tahu " .. Hahaha . macam tu pun ada ..

okay now giliran korang pulak .. maybe ada sapa2 nak share ..korang alahan dengan makanan apa2 ka .. sebab ada kawan yeyn sorang tu tak boleh makan watermelon .. kalau makan dia akan kena demam panas .. err ! ada yang alahan dengan kacang , chocolate la... korang pulak ? ^___^ sudi sudi la share dengan yeyn ...

Puasa Puasa Puasa

cepatnya masa berlalu ..dah seminggu kita berpuasa .. ye la hari ni 7 Ramadhan ..
patutla orang ramai dah kecoh pasal shopping raya .. heeee .. korang dah shopping untuk raya ? yeyn belum lagi .. tak rasa nak raya pun ..hehe ^___^ okay yeyn tipu .. mana ada orang tanak raya ..  * duit raya tolong pos eh ..hehe *

korang perasaan tak ..dah lama yeyn tak menghapdet belog ni .. nak kata bersawang tu tade la pulak sebab yeyn tade skendel dengan abg spiderman ..heee ..busy sangat sangat dengan assignment yang diberi bertubi tubi oleh lecture dengan rasa bangganya..

walaupun dah lambat seminggu yeyn tetap gak nak ucap Selamat menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak .. kalau tada alasan yang munasabah puasa tu biar penuh eh .. ^__~
hehe ..