9 JENIS NAMA ANAK SYAITAN

9 Jenis Nama Anak Setan Menurut Khalifa Umar Bin Khattab R.A.

Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis nama anak syaitan :

1. Zalituun

Ia senang duduk-duduk di pasar / kedai Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak diperlukan.

2. Wathiin

Pergi bersama orang yang mendapat musibah supaya terus bersangka buruk terhadap Allah SWT.

3. A'awan

Menghasut sultan / raja / pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Terlena dengan kedudukan / kekayaan hingga terabaikan kebajikan rakyat dan tidak mau mendengar nasihat para ulama.


4. Haffaf

Berkawan baik dengan kaki botol minuman keras. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth: disko, klab malam & tempat yang ada minuman keras).


5. Murrah

Merusakkan dan melalaikan allah dan orang yang suka pada musik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam kemewahan dan glamour dsg.

6. Masuud

Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa saja penyakit yang keluar dari kata-kata mulut.


7. Daasim (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...)

Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar terjadi keruntuhan rumahtangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).


8. Walahaan

Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwudhu dan solat serta ibadah-ibadah kita yg lain.

9. Lakhuus

Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api / matahari

~buat renungan bersama..~


Facebook Comment Source : Facebook Comment

0 orang baik ✿: