Info Kesihatan : Fibroid

Assalammualaikum  * tak jawab dosa *korang sihat ? tengah mengunyah apa tu ? haa korang ingat yeyn tak tahu ke ? hikhikhik


Hari ni yeyn nak jadi Doktor SAMBIL(AN) menaip entri boleh dak ? heee~

yeyn baru dapat tahu pasal ' Fibroid ' ni hari Jumaat lepas . Sebelum ni tak penah dengar pun pasal Fibroid ni .. Yeyn ni jenis yang suka explore pasal jenis jenis penyakit ..cita-cita nak jadi doktor tada la .. cuma yeyn saja suka suka .. Lagipun bukan apa , bak kata pepatah melayu sediakan payung sebelum hujan ..haa so kita kena la get ready before something bad happen .. jangan kita main redah je ..alah untuk kebaikan kita jugak tak pun untuk orang2 yang kita sayang ..ye tak ?


Honestly , yeyn ni penakut sikit sebanyak pasal operation nih, bedah sana bedah sini .. pastu yeyn tak boleh tengok orang yang bad injured ni , bukan fobia dengan darah ..cuma tak boleh tengok luka je kot ..luka2 tu pun dah ngeri dah pada yeyn..huhu.. sebab tu la yeyn tak apply nursing .. mau mati pesakit dibuatnya..Hahaha

adoi la terlebih pulak membebel .. doktor suka membebel tak ? actually yeyn bukan la pakar sangat tahu menahu pasal Fibroid nih .. yeyn just dapat info serta pendapat dari 2 , 3 orang serta seorang doktor yang sudi memberi pendapat mereka .. so yeyn olah sikit sikit je la eh .. Fibroid ni pada perempuan je .. okay cam gini Fibroid ni sejenis ketumbuhan yang dimana tumbuhnya dia area rahim .. so mestila perempuankan ? lelaki ada rahim ke ?



kata orang yang beri pendapat Fibroid ni nasib lah sapa dapat .. bukan sebab apa2 la ..keracunan makanan ke hapa .. * wahhh ye ke ? kalau fakta yeyn salah sila lah betulkan * .. symptom symptom Fibroid ni adalah korang akan rasa sakit pada masa datang haid .. korang akan rasa sakit yang terlampau dan TERAMAT SANGAT sakitnya ..huuuuu~ dan masa datang haid lak more than 7days ... tu pun kalau Fibroid tu ada dalam rahim tu .. mesti akan lalui dan kita pun boleh tahu ...lain lak kalau Fibroid tu tumbuh kat luar rahim ,.. pesakit tada lah akan rasa sakit seteruk tu .. cuma korang akan rasa sakit perut ..dan sakit ketika ' bersama ' .. for sure buat orang yang dah berkahwin ..

Korang jangan risau la * padahal yeyn takut ..huwaaaa * sebab fibroid ni tak bagi apa apa effect kata doktor tu .. dia kata kalau ada pegi operate buang  =.=! 
betul la sebab Fibroid ni tumbuh kat area or dalam rahim ..if biar lama lama ia besar ..bila dah besar macam mana korang nak pregnant ? haa if pregnant baby korang tada space la .. dah tujadi pulak tumbesaran bayi terbantut ..haaa kan dah masalah lagi besar ..

so then , it saja lah info yang yeyn boleh olah kasi korang baca .. kalau panjang2 lebau pun macam ada sangat yang nak baca dak ..
Nasihat yeyn : jaga la kesihatan kita semua .. if sakit cepat cepat jumpa doktor .. nanti kalau dah melarat susah , diri sendiri jugak yang terseksa .. kalau kita boleh nampak benda dalam badan tak apa ni tak nampak jadi pegi lah buat medical check up eh  ^___^

Info extra tuk korang  ^___^

adios amigoo~!


Dr.Yeyn =D


Facebook Comment Source : Facebook Comment

0 orang baik ✿: